GES Bakım ve Onarım
Güneş enerjisi santrali sistemleri, 20 yıl ile 40 yıl arasında değişen uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.İyi sonuç vermesi için GES periyodik bakım ve onarım işleminin profesyonel ekipler tarafından yapılması önemlidir. Uzman kişilerin doğru ekipman ile yaptığı bakım ve onarım işlemi ile büyük hasarlara yol açabilecek risklerin önüne geçilebilir.
Periyodik GES Bakım Prosedürü
İster çatıda ister arazide olsun şebekeye entegre güneş enerji santrallerinizin periyodik bakıma ihtiyacı vardır.
Panel Temizliği
Solar paneller sistemin verimli çalışması, hücre arızalarının önüne geçmek ve olası tehlikelere mahal vermemek için yılda en az 2 kere profesyonel kişiler ve ekipmanlar ile yapılması gerekmektedir. Panel temizliği saf su ve kimyasal madde ile temizleme olarak 2 türlü yapılmaktadır. Her iki yöntemde de istenilen verime ulaşılmaktadır fakat kimyasal temizleme yönteminde taşıyıcı aksamda korozyon,pas oksit gibi istenmeyen görülmektedir. Bu da taşıyıcı sistemin kullanım ömrünün azalmasına neden olmaktadır. Saf su ile temizlenen tesislerde profesyonel ekipmanlarda sular arıtılarak profesyonel temizleme robotu ile panellere aşıyıcı aksama ve dc kablolara zarar vermeden , üzerinde yük oluşturmadan yapılmakdır. Hem temizlik öncesi hem de temizlik sonrası üretim verileri alındığında ciddi oranlarda üretimin arttığı görülmektedir. Panellerin temizlenmesi retimin artmasının yanı sıra hücrelerde oluşabiliecek arızaların da önüne geçmektedir.
Pano Temizliği ve Kontrolü
Elektrik tesislerinde belirlenen periyotlarda pano temizliğinin yapılması, fiziki kontrol ve şalt malzeme kontrolü hayati önem arz etmektedir. Başta insan hayatı ve tesisi korumaya yönelik rutin olarak pano kontrolü ve temizliği yapılmaktadır. Belirtilen bu işlemler termal ölçüm , detaylı temizlik, kablo pabuç ve civatalarının torklanıp mühürlenmesi, şalt malzemelerinin uygun olup olmadığı ve doğru malzeme kullanılıp kullanılmadığı yönünde yapılmaktadır.
Panolarda oluşan tozlanma,uygun olmayan montaj ve yüzey kirleri ve çeşitli nedenler elektrik arklarının oluşması gibi tehlikeli durumlara yol açmaktadır.
Inverter Temizliği
Elektrik tesislerindeki DC akımı AC akıma dönüştüren inverterler, çevresel toz partikülleri ile iç içe olduklarından zamanla kirlenmeler meydana gelmektedir. Bu nedenle inverter bakımları, sistem performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Inverter bakımı hizmeti kapsamında inverterların optimum performans göstermeleri için uygun ortam koşullarının oluşturulması, aşırı sıcaktan korunmalarının sağlanması, gerekli durumlarda hava filtrelerinin değiştirilmesi, yazılımlarının güncellenmesi ve temizliklerinin yapılması büyük önem taşır.
Trafo Temizliği
Trafo temizliği geri dönüşü mümkün olmayan maddi ve manevi hasarların önüne geçme için büyük önem arz etmektedir. Trafoların belirli periyotlarda çizelgeler oluşturularak kontrol ve temizliğinin yapılması gerekmektedir.
Trafo kontrol ve temizliğinde yetkili ve bilgili personel eşliğinde yapılması gerekenler;
- Termal kamera ile trafo gövdesi, OG kablo, AG kablo ve buşinglerin ısı tespitinin yapılması
- OG başlık kontrolü
- AG ve OG kablo buşinglerinin torklanması ve kontrol edilmesi
- Ark boynuzlarının kontrolü , temizliği ve kararmaların tespit edilmesi
- Yağ seviyesinin kontrol edilmesi
- Hermetik röle ile Trafo koruma hücresi arası kablo kontrolü , test edilmesi ve doğru sinyal tespiti
- Fan kontrolünün yapılması ve temizlenmesi(Kuru tip ise)
- Yağ kaçaklarının kontrol ve tespit edilmesi
Termal Drone ile Panel İnceleme
Fotovoltaik sistemlerin en önemli parçası olan güneş panellerinin bakım ve onarımında termal denetimler büyük önem taşımaktadır.
Evis olarak son teknolojiye sahip termal dronelarımızla tüm santrallere termal denetim hizmeti veriyoruz.
Güneş enerji santralinin temel taşı olan panellerde çizik, çatlak, hasar, çeşitli üretim hatası gibi nedenlerle oluşan sıcak noktalara “hot spot” denilmektedir. Hot spot nedeni ile oluşan tersinir akım, hücre ve panellere hasar vermektedir.
Panellerde meydana gelen aşırı ısınma bypass diyotlara da zarar vererek enerji kayıplarını yüksek seviyelere çıkarabilmektedir. Termal kamera ile fotovoltaik sistemde yer alan tüm PV panellerin termal ölçümleri gerçekleştirilerek modül üzerindeki termal farklılıklar saptanmalıdır. Termal kameralı drone ile kısa sürede geniş alanlardaki güneş enerji santralleri taranarak arıza tespiti yapılabilmekte, yatırım geri dönüş süresinin azaltılması sağlanabilmektedir.