Güneş Panelleri Kışa Nasıl Hazırlanır?
Kış denince akla ilk gelen konulardan biri şüphesiz ısınma. Artan doğal gaz fiyatları ve beraberinde gelen ek faturalar sebebiyle kış aylarında sadece soğukla değil cebimizle de mücadele etmek durumunda kalabiliyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatımıza giren yenilikler bizi bu “mücadeleden” bir hayli koruyor. Bugün, gelişen güneş panelleri teknolojileri sayesinde sonsuz enerji kaynağımızı doğadan alabiliyor ve hem çevreye hem bütçemize katkı sağlayabiliyoruz. Güneş paneli nedir öncelikle kısaca bundan bahsedelim. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında yer alan güneşin verdiği ısı ve ışığı elektrik enerjisine çevirerek ev ve iş yerlerinde kullanılabilir hale getiren sisteme güneş paneli denir. Güneş panellerinin üzerinde güneş hücreleri bulunur. Güneş ışınları sayesinde bu hücrelerde doğru akım oluşmaya başlar. Elde edilen güneş enerjisi, elektrik enerjisini dönüştürülür ve bu sayede buzdolabı, televizyon, şarj aleti ve benzeri gibi her türlü cihazı kolaylıkla çalıştırabilirsiniz. Güneş panelleri çevreyi kirletmez ve ses çıkarmaz. Bu nedenle çevre dostudur. Özellikle güneşli günlerde enerji tasarrufu sağlayacak ve faturalarınızı önemli ölçüde düşürecektir.
Güneş panelini kışa hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?
Mevsim geçişlerinde, özellikle yaz aylarından kış aylarına geçişlerde kar ve rüzgârlı havalar daima göz önünde bulundurulur. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki güneş panellerinin üstü tamamen karla kaplanmadığı sürece elektrik üretimi devam eder. Güneş panelleri kışın da elektrik üretimine devam eder. Hafif kar olması dahi güneş panellerinde çok büyük olumsuzluklar doğurmaz. Sadece eğer güneş panelinin üzeri tamamen karla kaplanırsa o zaman sıkıntı olabilir. Ancak şunu söylemek gerekir ki güneş panellerinin kış mevsiminde çalışması mümkündür ve hava şartları çok keskin olmadıkça herhangi bir sorun olmaz. Şiddetli yağan kar, güneş panelleri tarafından üretilen enerji miktarını biraz sınırlandırabilir ancak ışık hala karda ilerleyebilir. Bu sayede elektrik üretimi devam eder. Güneş panellerinin aktif olmadığı tek zaman gecedir. Güneş enerjisi ile çalıştığından, gece elektrik üretimi olmayacaktır. Ancak güneşin doğuşu ile birlikte üretim kaldığı yerden devam edecektir. Havanın bulutlu olması da güneş panelinin elektrik üretmesine engel değildir. Yani güneş panelleri yalnızca güneşli havada çalışmaz bulutlu ya da kapalı havada da çalışır. Kapalı ve bulutlu günlerde de güneşten gelen ışınlar vardır ve bu ışınlar elektrik üretimi için geçerlidir. Sadece güneşlenme süresi kısa olduğundan bataryaların dolması biraz zaman alabilir ancak bunun dışında çalışmasına engel bir durum söz konusu değildir. Güneş panellerini kısa hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlardan olduğundan bahsetmiştik şimdi gelin o hususları detaylandıralım.
Güneş paneli kışa nasıl hazırlanır?
Güneş panellerini kış mevsimine hazırlarken bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle panel bağlantılarının gözden geçirilmesi gerekir. Bu sayede sistemin yıpranmasının da önüne geçişmiş olur. Yaz aylarında tozlanma olabilir bu nedenle invertör fanları ya da pano kabinleri gibi alanlarda tortu birikebilir. Bu noktada ısı, nem ve toza karşı filtrelerin temizlenmesi önemlidir. Filtre temizliği le zararlı haşerelerden kaynaklanan arızalanma riskleri de minimuma indirilmiş olur. Kış şartlarının sert geçtiği bölgelerde kar birikmesine karşı önlemler alınmalıdır. Kar temizlenirken modül yüzeyinde buzlanma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hava sıcaklığı 0 derecenin altında olmaması önemlidir. Yüzeyde buzlanma varsa panel temizliği doğru olmayabilir çünkü yüzeyde çatlak oluşabilir. Güneş panelini temizlerken özel solar fırçalar kullanılmalıdır. Yanı sıra suyun sıcaklığı ile panelin sıcaklığının aynı oranda olması gerekir. Sıcak panelin üzerine soğuk su dökülmemelidir örneğin. Aksi takdirde termal şok oluşabilir ve panel zarar görebilir. Güneş panellerinin temizliği sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili daha önce bir blog yazısı yazmıştır. Kış mevsimine geçiş yaptığımız şu süreçte, ağır kış şartlarına karşı güneş panelini dayanıklı ve hazır hale getirmek önemlidir. Bu sayede her türlü hava koşulunda maksimum verim almak mümkün olacaktır.